Groenendaeler

Herdershonden en veedrijvers

Groenendaeler

Grootte
Reu: 60-66 cm.
Teef: 56-62 cm.

Historie en gebruiksdoel
In tegenstelling tot de andere drie Belgische Herders, is de Groenendaeler niet vernoemd naar een Belgische woonplaats maar vernoemd naar een Belgisch kasteel. De Tervuerense Herder en Groenendaeler zijn qua karakter en temperament over het algemeen gelijk. De hond is in het verleden gebruikt als diensthond. Hoewel geen allemansvriend, is de Groenendaeler tegenwoordig een gezinshond die zich uitermate goed leent voor het beoefenen van allerlei soorten sport & spel.

Socialisatie en opvoeding
De Groenendaeler dient op zeer jonge leeftijd met verschillende prikkels in aanraking te komen. Met name vreemde, onverwachte situatie’s en bewegende prikkels verdienen extra aandacht. Denk hierbij aan; fietsers, joggers, rennende kinderen, auto’s etc. Breng de Groenendaelerpup al vroeg in aanraking met verschillende soorten mensen en met name kinderen. Deze uitgebreide socialisatie dient om angst, nervositeit en hieruit voortvloeiende agressie te voorkomen of te verkleinen.

De Groenendaeler is over het algemeen een snellerende, baasgerichte hond. Dit betekent dat hij een baas nodig heeft die op basis van inzicht en overwicht een hond kan opvoeden door duidelijke grenzen te stellen. De Groenendaeler die met harde hand wordt opgevoed, kan nerveus gedrag en ADHD-achtige trekken gaan vertonen. Kinderen dienen de Groenendaeler in hun waarde te laten.

Verzorging en gezondheid
De lange vacht van de Groenendaeler vraag niet veel onderhoud. Een wekelijkse borstelbeurt is voldoende. Tijdens de ruiperiode dienen dode haren dagelijks verwijderd te worden. Te vaak borstelen kan de ondervacht beschadigen.

Bij sommige Groenendaelers komt Heupdysplasie of Elleboogdysplasie voor.

Groenendaeler is geschikt voor

G&g, VZH, flyball, frisbee, canicross, reddingshondensport, breitensport, speuren etc.

Let op: deze intelligente, werkwillende en waakse hond kan wat eigenzinnige karaktertrekjes vertonen.

 

s ©Copyright 2020