Gordon Setter

Staande honden

Gordon Setter

Grootte
Reu: ca. 66 cm.
Teef: ca. 62 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Gordon Setter stamt uit de tijd dat de jacht met netten werd vervangen door de jacht met het geweer. Behalve het aanwijzen en opstoten van het wild werd ook van de hond verlangd dat hij het aangeschoten wild kon opsporen. Door gebruik te maken van het formidabele speurvermogen van de Bloedhond, is uiteindelijk de Gordon Setter ontstaan.

Socialisatie en opvoeding
De eigenzinnige Gordon Setter zal goed gesocialiseerd moeten worden. Hoewel ze bekend staan als ‘allemansvrienden’ kunnen ze behoorlijk gereserveerd zijn naar vreemden. Neem de jonge Gordon Setterpup mee naar verschillende afwijkende situatie’s. U hoeft dit niet te overdrijven.

De jonge Gordon Setter is geen gemakkelijke jongen. Soms is hij uitgesproken aanwezig, zelfs op het drukke af en op andere momenten is hij weer bijzonder meegaand. Het kan eigenlijk alle kanten op. Dit vraagt van de eigenaar behoorlijk wat inlevings- en incasseringsvermogen. Enige flexibiliteit is zeker op zijn plaats bij deze hond. De Gordon Setter moet echt ‘opdrogen’. Eenmaal ‘opgedroogd’ blijkt deze sportieve hond een gewaardeerd lid van het gezin te zijn.

Verzorging en gezondheid
De vacht van de Gordon Setter vraagt veel verzorging. Een regelmatige trimbeurt is noodzakelijk. De vacht dient wekelijks geborsteld te worden om klitten te voorkomen en de gehoorgang zal vrij van haren en overtollige oorsmeer gehouden moeten worden.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen; Heupdysplasie, erfelijke oogafwijkingen.

Gordon Setter is geschikt voor

G&g, UV-proef, behendigheid, VZH, fietsen, joggen, steppen, speuren, jachthondensport. De Engelse Setter heeft veel beweging en mentale activiteiten nodig.

Let op: de vachtverzorging van een Gordon Setter is behoorlijk intensief. Door zijn onderzoekende aard weet hij het iedere keer weer voor elkaar te krijgen om als een ‘holbewoner’ uit het bos te komen om vervolgens al zijn vuil in huis af te schudden… Zijn vriendelijkheid maakt een hoop goed!

 

s ©Copyright 2020