Golden Retriever

Retrievers, Spaniels en Waterhonden

Golden Retriever

Grootte
Reu: 56-61 cm.
Teef: 51-56 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Golden Retriever is één van de meest populaire honden. Het ras is ontstaan uit een kruising tussen een gele Retriever en een Tweed Water Spaniel. De hond is gespecialiseerd in het apporteren van aangeschoten (water)wild. De Golden Retriever staat bekend om zijn zachte beet waardoor het wild in goede (verkoopbare) staat blijft. De Golden Retriever is een redelijk zelfstandige hond zonder dat hij in zichzelf keert. Zijn vriendelijke en werklustige karakter maakt hem een uitstekende jachthond, blindengeleidehond, hulphond etc.

Socialisatie en opvoeding
Iedere hond dient zorgvuldig gesocialiseerd te worden. Zo ook de Golden Retriever. Zorgvuldig betekent echter niet altijd ‘intensief’. Stem de intensiteit van het socialiseren af op het karakter van de Goldenpup. Voorkom dat de jonge Golden succes heeft met het op eigen initiatief gaan zwemmen. U kunt het hem ook op commando aanleren zodat de hond later niet te pas en te onpas in iedere sloot duikt.

De opvoeding van de Golden Retriever is niet ingewikkeld. Dit type jachthond is zeer genegen aan zijn baas. De meeste Goldens zijn dan ook redelijk beheerst. Toch komen er massaal Goldens voor die regelrecht onstuimig gedrag vertonen. Deze honden krijgen vaak geen duidelijke, consequente leiding en kennen geen discipline. Het kan tevens duiden op een minder goed gefokte hond door bv. nerveuze of angstige ouderdieren. De Golden Retriever is geen snelle leerling.

Verzorging en gezondheid
De vacht van de Golden Retriever dient regelmatig gekamd en geborsteld te worden om de vorming van klitten te voorkomen. De gehoorgang dient vrij van overtollig haar en/of oorsmeer te blijven.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen; Heupdysplasie, Elleboogdysplasie, erfelijke oogafwijkingen, epilepsie.

Golden Retriever is geschikt voor

G&g, UV-proef, behendigheid, VZH, fietsen, joggen, steppen, speuren, jachthondensport. De Golden Retriever is graag actief bezig, maar zijn bewegingsbehoefte is niet heel groot.

Let op: geen ras heeft zoveel last van fokdepressie,s gehad als de Golden Retriever. Een pup van dit ras vinden is niet moeilijk, een goede pup van dit ras vinden vereist enige ervaring.

 

s ©Copyright 2022