Flatcoated Retriever

Retrievers, Spaniels en Waterhonden

Flatcoated Retriever

Grootte
Reu: 58-61 cm.
Teef: 55-58 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Flatcoated Retriever heette, voordat zijn vacht glad werd door het inkruisen van andere rassen, Wavycoated Retriever. De hond is oorspronkelijk gefokt om aangeschoten wild te apporteren uit dichtbegroeid terrein. De Flatcoated Retriever kenmerkt zich door zijn vriendelijke en sociale aard waardoor hij niet snel ruzie krijgt. Ze hebben een redelijk gevoelig karakter.

Socialisatie en opvoeding
De Flatcoated Retriever zal goed gesocialiseerd moeten worden. Méér is niet altijd beter. Het kan zelfs leiden tot een overenthousiaste dwaas die nietsontziend op mensen afdendert. Dit dient u te voorkomen door de jonge Flatcoat niet teveel vrijheid te geven. Zo voorkomt u tevens dat de hond al op jonge leeftijd succes heeft met ongewenst (na)jagen. Op controleerbare plekken loslopen wordt zeker aanbevolen. Besteed extra aandacht aan het wennen aan vreemde geluiden etc.

De Flatcoated Retriever is niet moeilijk op te voeden. Althans, als hij niet lijdt aan ‘goedbedoeld’ overenthousiasme. Dit kan te maken hebben met over- en/of onderstimulering. De gehoorzaamheidstraining verloopt doorgaans zonder problemen. De Flatcoated Retriever is namelijk nogal werklustig en enige intelligentie kan hem ook niet ontzegd worden. Het is vooral belangrijk dat de hond voldoende beweegt en dat gehoorzaamheidstraining wordt afgewisseld met het spelen van spelletjes.

Verzorging en gezondheid
De vacht van de Flatcoated Retriever is eenvoudig te onderhouden door zijn water- en vuilafstotende eigenschap. Een wekelijkse borstelbeurt is over het algemeen voldoende om klitten te voorkomen.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen; Heupdysplasie, Elleboogdysplasie, erfelijke oogafwijkingen, epilepsie.

Flatcoated Retriever is geschikt voor

G&g, UV-proef, behendigheid, VZH, fietsen, joggen, steppen, speuren, jachthondensport.

Let op: de Flatcoated Retriever is niet graag alleen. Overweegt u om een Flatcoated Retrieverpup aan te schaffen? Wees dan extra kritisch op de gezondheid van de ouderdieren.

 

s ©Copyright 2020