Fila Brasileiro

Pinschers en Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden

Fila Brasileiro

Grootte
Reu: 65 - 75 cm.
Teef: 60 - 70 cm.

Historie en gebruiksdoel
Deze Braziliaanse ‘nachtmerrie’ van iedere inbreker is een zeer veelzijdige werkhond. Naast veedrijven en waken werd de Fila tevens gebruikt om ontsnapte slaven op te sporen. De hond staat bekend om zijn ‘Ojeriza’ hetgeen ‘aangeboren wantrouwen’ zou betekenen. De Fila Brasileiro wordt nog steeds succesvol ingezet voor tal van werkzaamheden. Vanwege zijn werkcapaciteiten en zijn baasgerichtheid wordt de Fila Brasileiro tevens gebruikt als hulphond!

Socialisatie en opvoeding
De Fila dient zeer grondig en langdurig gesocialiseerd te worden. Om te voorkomen dat zijn ‘Ojeriza’ oncontroleerbare vormen gaat aannemen, zal de Fila Brasileiro veel positieve ervaringen met vreemde mensen en andere honden moeten opdoen. Met kinderen gaat de Fila over het algemeen goed om. Laat de Fila tevens al vroeg wennen aan vee.Na de leeftijd van 16 weken begint de hond wantrouwen te ontwikkelen tegenover vreemden. Dit is een aangeboren eigenschap.

De opvoeding en training van de Fila is niet weggelegd voor onervaren hondenbezitters. Zelfs ervaren hondenbezitters schrikken soms van de ondoorzichtigheid en reactiesnelheid van hun Fila. De hond leert ontzettend snel en laat zich niet voor de gek houden. Dit vraagt een stabiele baas die graag met de hond werkt. Wissel training af met het spelen van spelletjes waarbij de neus gebruikt kan worden.

Verzorging en gezondheid
Een regelmatige borstelbeurt zorgt ervoor dat losse haren verwijderd worden.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn: Heupdysplasie, erfelijke oogafwijkingen, huidproblemen, maagdraaiing, knieproblemen.

Fila Brasileiro is geschikt voor

Hoewel de Fila geen uitgesproken sportieve hond is, kan hij u urenlang vergezellen op wandelingen, tijdens het fietsen of mee om te joggen. Let hierbij wel op dat u minder controle over de hond heeft.

Let op: koop geen Fila Brasileiro uit het land van herkomst. De Braziliaanse Fila’s zijn vele malen scherper en reactiever dan de Nederlandse Fila’s .

 

s ©Copyright 2020