Engelse Springer Spaniel

Retrievers, Spaniels en Waterhonden

Engelse Springer Spaniel

Grootte
Gemiddeld 51 centimeter.

Historie en gebruiksdoel
De Engelse Springer Spaniel komt uit Engeland. Het is een zeer veelzijdige jachthond met een neus voor vederwild. Zijn techniek bestaat uit het bespeuren van het wild, het opstoten (=opjagen) zodat de jager het wild kan neerschieten om vervolgens het aangeschoten wild te apporteren. De Engelse Springer Spaniel staat bekend om zijn vriendelijke karakter.

Socialisatie en opvoeding
De Engelse Springer Spaniel is een relatief gevoelige hond. Zorg er daarom voor dat de ‘Springerpup’ om leert gaan met verschillende geluiden, afwijkende situaties etc. Mocht de jonge hond ergens van schrikken, troost hem dan in geen geval. De Springer leert dan namelijk ontzettend snel dat zijn stress hem veel aandacht oplevert.

De opvoeding van de Engelse Springer Spaniel is niet moeilijk. Het is één van de meest intelligente honden die er bestaan. Een gehoorzaamheidstraining doorloopt hij op zijn sloffen. De Springer werkt graag voor én met de baas. De grootste straf voor deze hond is dan ook het ontnemen van zijn dagelijkse “jachtpartij”. Deze “jachtpartij” mag wat de hond betreft best zonder wild plaatsvinden, een balletje vindt hij ook prima!

Verzorging en gezondheid
De vacht van de Engelse Springer Spaniel zal een paar keer per jaar verzorgd moeten worden door een professioneel trimsalon. Tevens zult u de vacht regelmatig moeten borstelen. De gehoorgang zal regelmatig vrijgemaakt moeten worden van overtollig haar om een oorontsteking te voorkomen.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen; Erfelijke oogafwijkingen en Heupdysplasie.

Engelse Springer Spaniel is geschikt voor

G&g, UV-proef, behendigheid, VZH, fietsen, joggen, steppen, speuren, jachthondensport.

Let op: sommige Engelse Springer Spaniels hebben last van overgevoeligheid voor bepaalde (geluids)prikkels en kunnen hierdoor neurotisch en/of fobisch gedrag vertonen.

 

 

s ©Copyright 2020