Clumber Spaniel

Retrievers, Spaniels en Waterhonden

Clumber Spaniel

Grootte
Gemiddeld 43-47 centimeter.

Historie en gebruiksdoel
Van de Clumber Spaniel is enkel bekend dat het een prima jachthond is voor de jacht op (haar)wild en dat het ras vernoemd is naar het landgoed ‘Clumber Park’. Zijn lichaam verraadt zijn geschiktheid voor het betreden van ruig en moeilijk begaanbaar terrein. Ondanks dat de Clumber Spaniel een jachthond is, is zijn gedrag aangenaam voorspelbaar en is zijn aanpassingsvermogen groot. Dit maakt hem uitstekend geschikt voor een sportief gezin.

Socialisatie en opvoeding
Laat de Clumber Spaniel op jonge leeftijd wennen aan vreemde geluiden en ‘vreemde’ objecten. Ga regelmatig naar buiten om de ‘Clumberpup’ nieuwe indrukken op te laten doen. Voorkom dat de hond al vroeg succes heeft met ongewenst jagen. De Clumber Spaniel is geen ‘allemansvriend’. Laat hem daarom voldoende positieve ervaringen met onbekenden opdoen.

De Clumber Spaniel is de minst uitbundige van alle Spaniels. Niet dat hij op zijn tijd niet lekker vrolijk en onbesuisd kan zijn, maar over het algemeen is de Clumber een serieuze, bedachtzame hond. Het is geen snelle leerling, maar daarentegen werkt hij graag voor- en met zijn baas.

Verzorging en gezondheid
De vacht van de Clumber Spaniel dient regelmatig geborsteld te worden om klitten te voorkomen. Het is verstandig om op tijd een trimsalon te bezoeken zodat het teveel aan haar geknipt kan worden.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen; Erfelijke oogafwijkingen.

Clumber Spaniel is geschikt voor

G&g, UV-proef, behendigheid, VZH, fietsen, joggen, steppen, speuren, jachthondensport.

Let op: de Clumber Spaniel heeft een groot aanpassingsvermogen. Dit maakt hem geschikt voor onervaren hondeneigenaren.

 

s ©Copyright 2020