Chow Chow

Spitsen en Oertypen

Chow Chow

Grootte
Reu: 48-56 cm.
Teef: 46-51 cm.

Historie en gebruiksdoel
Deze uit China afkomstige hond heeft een zeer rijke geschiedenis die ver terug in de tijd gaat. De Chow werd gehouden in lamakloosters als waakhond maar de hond werd ook gehouden door de boerenbevolking die de hond gebruikten voor allerlei klussen. Een echte werkhond dus… Niet in de laatste plaats werd het vlees van de Chow-chow gebruikt voor menselijke consumptie.
Tegenwoordig is de Chow-chow een waakse gezelschapshond voor de liefhebber van oosterse honden.

Socialisatie en opvoeding
Deze eenkennige, waakse hond dient zeer goed gesocialiseerd te worden. Met name de omgang met andere honden en vreemden mag extra gestimuleerd worden. U hoeft niet bang te zijn dat de Chow verandert in een allemansvriend. Voorkom dat de hond op jonge leeftijd succes heeft met het opjagen van andere honden, huisdieren of bewegende objecten.

De Chow-chow is geen geschikte hond voor beginnende hondeneigenaren. Op jonge leeftijd toont de Chow zijn wantrouwende, dominante en onafhankelijke karakter. Er is behoorlijk wat ervaring en doorzettingsvermogen nodig om dit karakter in goede banen te leiden. Een eenduidige en consequente manier van leidinggeven is onontbeerlijk. Het laten verzorgen van de vacht(zonder het toepassen van geweld!) is een goede graadmeter hoe de relatie met de hond ervoor staat.

Verzorging en gezondheid
De Chow-chow is er in twee vachtvariëteiten:
• Langhaar: vereist veel onderhoud om klitten te voorkomen.
• Korthaar: vereist ook behoorlijk wat onderhoud. 
Zowel de langharige- als de kortharige Chow-chow verhaart twee maal per jaar explosief.

De meest voorkomende gezondheidsproblemen zijn: Heupdysplasie, Elleboogdysplasie, gewrichtsproblemen, oogproblemen.

Chow Chow is geschikt voor

Door zijn compact vacht is de Chow-chow niet geschikt voor fysieke sporten. De Chow-chow heeft weinig behoefte tot lichaamsbeweging.

Let op: de Chow-chow is niet geschikt voor onervaren of toegeeflijke hondenbezitters.

 

s ©Copyright 2020