Chihuahua

Gezelschapshonden

Chihuahua

Grootte
15-23 cm.

Historie en gebruiksdoel
Het kleinste hondenras ter wereld komt oorspronkelijk uit Mexico. Kleine, op Chihuahua lijkende hondjes, werden door de inheemse bevolking geofferd als blijk van verering van de doden. Ongeveer een eeuw geleden werden afstammelingen van deze kleine offerhondjes geëxporteerd naar Amerika om uit te groeien tot de Chihuahua die we vandaag de dag kennen.
De Chihuahua staat bekend om zijn ondernemende en nieuwsgierige aard. Eigenlijk is het een grote hond in een klein lichaam.

Socialisatie en opvoeding
Doordat de Chihuahua een kleine hond is, is de verleiding groot om hem te ‘bemoederen’ en hem te beschermen tegen de ‘grote boze wereld’ door hem altijd op de arm te dragen. Dit leidt uiteindelijk tot een nerveuze, bazige hond die nergens meer mee naar toe kan gaan zonder amok te maken. En dat is echt nergens voor nodig. Laat hem rustig kennismaken met de wereld en leer hem op eigen pootjes te staan. Speciale aandacht dient uit te gaan naar het leren omgaan met onbekende mensen en andere honden. Zorg ervoor dat de Chihuahuapup in aanraking komt met volwassen, stabiele honden van verschillende rassen.

De Chihuahua dient goed opgevoed en getraind te worden. Dit wordt nog wel eens ‘vergeten’ of belachelijk gemaakt door onwetende hondenliefhebbers. Sterker nog; de Chihuahua is zo intelligent dat hij met zijn probleemoplossend vermogen van een gemiddelde Duitse Herder iedere toegeeflijke eigenaar om zijn pootjes kan winden. Ook naar andere honden kan hij zich overmoedig opstellen. Door de Chihuahuapup goed te socialiseren kunt u dit grotendeels voorkomen. Leer de jonge Chihuahua in kleine stapjes om (even) alleen te zijn. Deze honden hebben meer in hun mars dan de meeste mensen vermoeden.

Verzorging en gezondheid
De kortharige vacht van de Chihuahua vereist minimale verzorging. Een regelmatige borstelbeurt houdt de vacht in goede conditie. Extra aandacht dient uit te gaan naar de tandverzorging.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen: open fontanellen na de geboorte, erfelijke oogproblemen, hartafwijkingen, knieproblemen, botproblemen.

Chihuahua is geschikt voor

G&g, doggy-dancing, VZH, behendigheid. Deze hond prefereert spelen boven het uitoefenen van een sport.

Let op: doordat de Chihuahua zijn lichaamstempetatuur moeilijk kan reguleren is het aantrekken van een jasje bij lage temperaturen niet overbodig.

 

s ©Copyright 2020