Cavalier King Charles Spaniel

Gezelschapshonden

Cavalier King Charles Spaniel

Grootte
Gemiddeld 35 centimeter.

Historie en gebruiksdoel
De Cavalier King Charles Spaniel komt oorspronkelijk uit Engeland. Het ras is ooit begonnen als een kruising tussen een King Charles Spaniel en een Mopshond. Later werden er nog andere rassen bijgekruist waardoor de hond een wat kortere snuit kreeg. Na het opstellen van een duidelijke rasstandaard heeft een aantal fokkers besloten om de neus weer wat langer te fokken. En dat is zo gebleven…

Socialisatie en opvoeding
De Cavalier King Charles Spaniel is een ontzettend vriendelijke hond. Pups van dit ras hebben soms wat ‘opstartproblemen’ wanneer ze voor het eerst naar buiten gaan. Dit kan zich uiten in terughoudendheid of extreme onderdanigheid wat bij de juiste begeleiding snel wordt overgenomen door nieuwsgierigheid. Laat de Cavalier op jonge leeftijd wennen aan vreemde geluiden en ‘afwijkende’ objecten.

Het opvoeden van het ‘Cavaliertje’ is niet moeilijk, zo lang het maar gebeurt… Ondanks dat deze hond een perfecte hond is voor kinderen om kennis te maken met het fenomeen hond en de hieraan gepaarde verantwoordelijkheden, zal een volwassen persoon de opvoeding en training voor zijn verantwoording moeten nemen. De Cavalier King Charles Spaniel is een echte allemansvriend. Hij gaat graag mee op pad want hij is erg avontuurlijk ingesteld. Wissel gehoorzaamheidstraining af met het spelen van spelletjes om het beste in zowel baas als hond naar boven te krijgen. Begin al op jonge leeftijd om de hond (in stapjes) alleen te leren zijn.

Verzorging en gezondheid
De vacht van de Cavalier King Charles Spaniel dient regelmatig geborsteld te worden om klitten te voorkomen.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen; Erfelijke oogafwijkingen, hartafwijkingen, hernia.

Cavalier King Charles Spaniel is geschikt voor

G&g, UV-proef, behendigheid, VZH, fietsen, joggen, steppen, speuren.

Let op: de Cavalier King Charles Spaniel wordt ook wel eens ‘Pim Fortuyn hondje’ genoemd omdat hij twee exemplaren had.

 

s ©Copyright 2022