Cane Corso

Pinschers en Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden

Cane Corso

Grootte
Reu: 62-70 cm.
Teef: 58-66 cm.

Historie en gebruiksdoel
Deze van oorsprong uit Italië afkomstige boerenwerkhond had vroeger vele taken. Hij moest het erf bewaken (‘cors’ verwijst naar het Latijnse woord binnenplaats), de koeien naar de stal drijven, slachtvee naar het slachthuis drijven en jagers gebruikten de hond om wild op te jagen. Een zeer veelzijdige werkhond dus. Maar helaas, met het verdwijnen van de meeste ‘hondenbaantjes’ door de mechanisering, verdween de Cane Corso eveneens uit het straatbeeld. Enkele tientallen honden hebben het ras weer nieuw leven ingeblazen. De Cane Corso vindt ook in Nederland een (groeiend) aantal enthousiastelingen die de hond waarderen om zijn ‘huiselijkheid’.

Socialisatie en opvoeding
De Cane Corso dient zeer uitgebreid gesocialiseerd te worden. Sommige ‘lieden’ menen dat de Cane Corsopup vooral niet naar buiten hoeft te gaan om nieuwe indrukken op te doen. Niets is minder waar! Om ongelukken te voorkomen dient hij veel positieve ervaringen op te doen met volwassen mensen, kinderen en andere honden. Besteed extra veel aandacht aan vreemde, afwijkende situaties. Hier is de Cane Corso gevoelig voor en de niet/slecht gesocialiseerde Cane Corso kan vanuit angst en/of wantrouwen uiterst onvoorspelbaar agressief gedrag vertonen.

De Cane Corso laat zich, mits goed gesocialiseerd, goed opvoeden en trainen. Een afgewogen opvoeding, waarbij beloning, beweging en beperking voorop staan halen het beste in deze dog naar boven. Voorkom dat de hond zowel binnen, op eigen terrein en buiten overmatig succes heeft met eigen initiatieven. Denk hierbij; waken, trekken aan de riem, onstuimig gedrag naar andere honden of mensen etc.

Verzorging en gezondheid
De korte vacht van de Cane Corso verlangt een regelmatige borstelbeurt om dode haren te verwijderen.

Net als bij veel andere grote honden kan Heupdysplasie voorkomen. Deze hond heeft een vergrote kans op een maagdraaiing.

Cane Corso is geschikt voor

Gezien zijn werklust, zijn alle activiteiten waarbij baas en hond centraal staan geschikt voor de Cane Corso. Wel dient rekening gehouden te worden met de fysieke toestand van de hond. De Cane Corso is een prima speurder!

Let op:de enige goede Cane Corso is een goed gefokte en goed gesocialiseerde Cane Corso! Wees zeer kritisch waar u uw Cane Corso koopt. Schaf zeker geen pup aan van ouderdieren die angstig en/of onzeker gedrag vertonen.

 

s ©Copyright 2020