Cairn Terrier

Terriers

Cairn Terriër

Grootte
Reu: 28-31 cm.
Teef: 28-31 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Cairn Terriër komt oorspronkelijk uit Schotland. Hij stamt af van kleine, onverschrokken terriërs die assisteerden bij de jacht op vossen en dassen. Tevens werden zij geroemd om hun temperamentvolle en ondernemende karakter. Zijn flinke vacht beschermde hem tegen weer en wind, struiken, prikkels en ook tegen beten van wilde dieren.

Socialisatie en opvoeding
De Cairn Terriër is van nature een sociaalvaardige hond. Zorg voor voldoende positieve ervaringen met verschillende prikkels. Onverschrokken en onstuimige Cairn Terriërs dienen goed begeleid te worden. Train met de hond gedurende korte sessies met voldoende rust ertussen. Leg de nadruk op het spelen van (bal)spelletjes.

De opvoeding van deze temperamentvolle, ondernemende en actieve hond is niet zo moeilijk, mits u zich niet laat manipuleren. Want hoe klein de Cairn ook mag zijn, mentaal is hij zo sterk als een Duitse Herder met de neiging om te drammen als een klein kind!
Voorkom dat de hond te zelfstandig wordt. Speel regelmatig leuke spelletjes. Verlies de gehoorzaamheidstraining hierbij niet uit het oog en stel duidelijke spelregels.

Verzorging en gezondheid
De vacht van de Cairn Terriër dient een paar keer per jaar geplukt te worden.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen: erfelijke oogziekten, huidproblemen, Patellaluxatie.

Cairn Terrier is geschikt voor

G&g, UV-proef, VZH en triathlon, behendigheid, fietsen, joggen, springen, klimmen, flyball, speur- en reddingshondenopleiding. Deze hond heeft veel beweging en activiteit nodig. Vergeet niet om de hond ook voldoende geestelijk te stimuleren.

Let op: de Cairn Terriër is een hond van klein formaat met een ijzersterk karakter. De hond is niet geschikt als schoothondje of als decoratieobject.

s ©Copyright 2020