Bull Terrier

Terriers

Bull Terriër

Grootte
Reu: 40-55 cm.
Teef: 40-55 cm.
Voor de Bull Terriër bestaat geen officieel beschreven hoogte. De hierboven genoemde waarden zijn cijfers uit de praktijk.

Historie en gebruiksdoel
De Bull Terriër komt oorspronkelijk uit Engeland. De hond is waarschijnlijk ontstaan door het kruisen van een Bulldog met een Old English White Terriër. In eerste instantie werd de hond gehouden voor het zg. Bullebijten. Vroeger was men overtuigd van het feit, dat wanneer een rund stierf in een staat van opwinding, het vlees malser zou zijn. Uiteraard bleek hier niets van waar te zijn. Toen het Bullebijten verboden werd mocht de hond toch zijn vechtkunsten blijven vertonen…maar dan op andere honden. Een minstens zo gruwelijke en bloederige bezigheid ter vermaak van onfrisse figuren.

Socialisatie en opvoeding
De Bull Terriër zal zeer grondig gesocialiseerd moeten worden. In eerste instantie natuurlijk met de dagelijkse zaken, maar niet in de laatste plaats met andere honden. Met een dergelijk bloederig verleden is dat zeker geen overbodige luxe! Voorkom dat de hond al op jonge leeftijd veel winnaarservaringen opdoet tijdens het spelen met andere honden. Laat de hond in de praktijk liever spelen met (grotere) volwassen, stabiele honden.

De Bull Terriër geeft het begrip ‘koppigheid’ een hele nieuwe dimensie; als hij ergens echt geen zin in heeft, vergeet het dan maar…Dit heeft voornamelijk te maken met het ontbreken van een duidelijke motivatie. Daarom is het belangrijk dat de Bull Terriër op een inventieve, rechtlijnige manier wordt opgevoed en getraind. Eindeloos herhalen van oefeningen zorgt voor halsstarrigheid. Zorg voor veel afwisseling in de beloning van gewenst gedrag.

Verzorging en gezondheid
De kortharige vacht van de Bull Terriër verlangt een wekelijkse borstelbeurt met een rubberen borstel. Houd de oren goed schoon, deze honden hebben relatief snel last van een (pijnlijke) oorontsteking.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen: enkel- of tweezijdige doofheid. Naast lichamelijke gezondheidsproblemen kent de Bull Terriër een aantal psychische afwijkingen. De hond kan neurotisch, obsessief, compulsief gedrag vertonen. Dit kan zich uiten in stereotype gedrag en zelfs in epilepsieachtige handelingen.

Bull Terrier is geschikt voor

G&g, UV-proef, VZH en triathlon, behendigheid, joggen, fietsen, breitensport, canicross, flyball.

Let op: de Bull Terriër is qua karakter soms moeilijk te voorspellen. De lichaamstaal van deze hond is door zijn bouw moeilijk te ‘lezen’. Dit kan de hond onberekenbaar maken voor zowel mensen als andere honden.

 

s ©Copyright 2020