Briard

Herdershonden en veedrijvers

Briard

Grootte
Reu: 62-68 cm.
Teef: 56-64 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Briard, ook wel Chien de Berger de Brie genoemd, komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Ondanks zijn weelderige vacht is het een echte werkhond zonder franje. Oorspronkelijk deed de Briard dienst als herders- en waakhond. Tijdens de eerste wereldoorlog had de Briard de bedenkelijke eer om medicijnen en boodschappen over te brengen naar de frontlinies. De stugge werklust van deze honden werd de Briard dan ook fataal. Aan het einde van de eerste wereldoorlog was er bijna geen Briard meer te vinden…

Socialisatie en opvoeding
Om te voorkomen dat deze harde, intelligente en moedige hond zich te wantrouwend naar mensen, kinderen en/of vreemden opstelt, is een grondige en serieuze socialisatie van groot belang. Dit betekent in de praktijk dat de pups in het nest al veel positieve ervaringen met verschillende mensen moeten opdoen. Ook wanneer de pup bij u in huis komt heeft u veel werk te verrichten op het gebied van socialiseren. Positieve ervaringen…daar draait het om bij de Briard. Wees vooral niet bang dat uw hond een ‘allemansvriend’ wordt, of dat de inbrekers vriendelijk wordt binnengelaten op vertoon van een stukje worst. Een goed gesocialiseerde Briard kan overal mee naar toe worden genomen.

De opvoeding van de Briard vereist nogal wat kennis van hondengedrag. Niet in de laatste plaats doordat de Briard een karaktervolle, soms wat dominante hond kan zijn. Dit betekent niet dat de hond met harde hand kan worden opgevoed. Een dergelijke opvoeding haalt uiterst onvoorspelbare karaktertrekken naar boven. Doordat de Briard zich het liefst tussen ‘zijn mensen’ bevindt, is zijn baasgerichtheid en de hiermee gepaard gaande trainbaarheid erg groot. Stel duidelijke grenzen en wees hierin uiterst consequent.

Verzorging en gezondheid
De vacht van de Briard dient minimaal eens per week goed geborsteld te worden. Dit is best wat werk, schroom niet om een gediplomeerd hondentrimmer in te schakelen om u de fijne kneepjes van het onderhoud bij te laten brengen. Zorg tevens dat de gehoorgang schoon en vrij van haar is. Het haar tussen de voetzolen kan geknipt worden.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij de Briard zijn: Heupdysplasie, PRA

Briard is geschikt voor

G&g, behendigheid, Canicross, speur- en reddingswerk, I.P.O, vee drijven en hoeden, VZH en triathlon, steppen.

Let op: ondanks zijn ‘aaibaar’ uiterlijk is de Briard een weinig humorvolle hond. Dit verlangt van de eigenaar, kinderen en zeker van buitenstaanders een echt ‘hondse’ omgang. Dit betekent dat deze hond met respect behandeld zal moeten worden. Helaas weten de meeste mensen niet hoe dit werkt, houd hier rekening mee bij de overweging tot aanschaf van een Briard.

 

s ©Copyright 2020