Boxer

Pinschers en Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden

Boxer

Grootte
Reu: 57-63 cm.
Teef: 53-60 cm.

Historie en gebruiksdoel
Vroeger werden grote agressieve honden gebruikt voor het voeren van oorlog en voor de jacht op groot wild. Toen, door allerlei oorzaken, deze taak op een ander manier vervuld werd, kregen deze vechtersbazen een andere taak; het bullebijten. Zoals de naam zelf aangeeft, gaat het om een gevecht tussen hond en stier. Men geloofde dat het stierenvlees veel soepeler was wanneer de stier in een staat van opwinding stierf. Waarschijnlijk gebruikte (of misbruikte) men deze theorie omdat het best imposant was om een hond tegen een stier te laten vechten. Uit een kruising tussen een zg. Bullebijter en een Engelse Bulldog is de Boxer voortgekomen.

Socialisatie en opvoeding
Omdat de Boxer, weliswaar in een ver verleden, nog steeds familie is van de Bullebijter is het belangrijk dat hij goed gesocialiseerd wordt. De Boxer is van nature niet bang aangelegd, en hier schuilt tevens het gevaar in. Een niet goed gesocialiseerde Boxer kan met een onstuimige kracht op onbekende zaken afvliegen. In deze drift is hij bijna niet te stoppen of zelfs af te remmen. Besteed veel aandacht aan andere honden, mensen en kinderen. Hoewel de Boxer van nature goed met kinderen zou omgaan, is het verstandig om hier extra aandacht aan te besteden.

Een goed gesocialiseerde Boxer is redelijk gemakkelijk op te voeden en te trainen. Ga hierbij vooral kalm en doordacht te werk. Stel duidelijke grenzen aan wat niet en wat vooral wel toegestaan is. Wissel gehoorzaamheidstraining af met het spelen van spelletjes. Houd hierbij controle over het spel en laat duidelijk zien dat u het spel start en beëindigt. Geef uw Boxer gedurende het eerste jaar niet teveel vrijheid. De kans is namelijk erg groot dat zijn grote reactievermogen, welke gepaard gaat met onstuimigheid en regeldrang, hem dingen laat doen waar u later spijt van kunt krijgen.

Verzorging en gezondheid
De ultra korte vacht van de Boxer behoeft bijna geen verzorging. Met een vochtige zeem worden stofdeeltjes verwijderd waardoor de gezonde Boxer mooi glanst. Tijdens de verharingsperiode kunt u met een rubberen borstel de dode haren verwijderen.

De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij de Boxer zijn: Heupdysplasie, Spondylose, huidproblemen, gescheurde kruisbanden, kanker, hartproblemen.

Boxer is geschikt voor

G&g, UV-proef, VZH en Triathlon, Behendigheid, Fietsen, Joggen, speur- en reddingshondenopleiding. In België wordt nog pakwerk beoefend met de Boxer. Deze hond heeft veel beweging en activiteit nodig.

Let op: wees kritisch tijdens de aanschaf van een Boxer. Laat u goed voorlichten en pleeg vooronderzoek naar de ouderdieren van uw (aanstaande) pup. Koop liever geen pup van zeer onstuimige of agressieve ouderdieren.

 

s ©Copyright 2020