Bouvier des Flandres

Herdershonden en veedrijvers

Bouvier des Flandres

Grootte
Reu: 62-68 cm.
Teef: 59-65 cm.

Historie en gebruiksdoel
De van oorsprong uit België afkomstige Bouvier des Flandres, kortweg Bouvier genoemd, werd specifiek gefokt om het vee op te drijven. Wanneer het vee in de wei stond mocht de Bouvier de kar trekken en tevens de boerderij bewaken. Tijdens de eerste wereldoorlog werden vele exemplaren ingezet voor het vervoeren van medicijnen. Dit was tevens de reden waarom er na 1918 nog maar weinig Bouviers te vinden waren. Gelukkig is het ras met behulp van soortgelijke honden weer teruggefokt naar de hedendaagse Bouvier. Tegenwoordig is de Bouvier een waakse gezinshond.

Socialisatie en opvoeding
De Bouvier dient al in het nest uitgebreid gesocialiseerd te worden. De nadruk dient te liggen op het verkrijgen van positieve ervaringen met verschillende mensen. Hoewel de Bouvier van de weide is verdwenen is de weide niet uit de Bouvier verdwenen. Niet goed gesocialiseerde Bouviers kunnen bewegende voorwerpen opjagen.

De Bouvier is een stugge leerling maar hij onthoudt als de beste. Consequent en doortastend optreden…dat is wat de Bouvier nodig heeft. Een opvoeding die gebaseerd is op straf zorgt ervoor dat uw Bouvier éénzijdig de relatie met u verbreekt.

Verzorging en gezondheid
De Bouvier verliest weinig haar. Toch dient de vacht regelmatig geborsteld te worden om klitten te voorkomen. Laat uw hond 3 of 4 maal per jaar trimmen.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn: Heupdysplasie en oogziekten.

Bouvier des Flandres is geschikt voor

G&g, speuren, veedrijven, UV, VZH, africhting.


Let op: wen uw Bouvier al heel vroeg aan het verzorgen van zijn vacht en zijn oren. Ga ook zeker (een paar keer) met uw pup op bezoek bij het trimsalon waar uw hond verzorgd zal worden.

 

s ©Copyright 2020