Border Collie

Herdershonden en veedrijvers

Border Collie

Grootte
46-54 cm.

Historie en gebruiksdoel
Deze, uit het grensgebied tussen Schotland en Noord Engeland, afkomstige schapenhoeder is één van de weinige honden die in het gebied van oorsprong (en mondiaal) nog steeds zijn oorspronkelijke taak mag uitvoeren. De Border Collie ‘dwingt’ de schapen om door te lopen door zijn starende blik wat ook wel “the eye” genoemd wordt. Dit combineert de Border Collie met een wolfachtige manier van besluipen en opjagen.

Socialisatie en opvoeding
De Border Collie dient uitgebreid en langdurig gesocialiseerd te worden. Dit begint al bij de fokker. Wanneer de Border Collie voor het eerst naar buiten gaat dient het (na)jagen van bewegende objecten en/of personen of dieren al voorkomen te worden. Dit gedrag kan niet afgeleerd worden doordat het genetisch bepaald is. Dit gedrag kan door het aanbieden van vervangende bezigheden prima in goede banen begeleid worden.

De Border Collie geeft het woord intelligentie een geheel nieuwe dimensie. Er zijn weinig honden te vinden die zo snel kunnen leren. De gehoorzaamheidstraining van de Border Collie is dan ook niet ingewikkeld. Met een juiste timing en een beloning komt u heel ver. Doordat het zichtvermogen van de Border Collie sterk ontwikkeld is, kunt u ervoor kiezen om uw hond met behulp van uw lichaamstaal commando’s aan te leren. Geef de Border Collie regelmatig een moment van (verplichte) rust. Dit moet hem echt aangeleerd worden om te voorkomen dat hij de hele dag, zenuwachtig drentelend, klaar staat om aan het werk te gaan.

Verzorging en gezondheid
De vacht van de Border Collie vraagt een wekelijkse borstelbeurt.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn: Heupdysplasie, OCD, epilepsie en oogziekten.

Border Collie is geschikt voor

Veedrijven, behendigheid, flyball, doggy-dance, reddingshondenwerk, obedience, G&G, canicross etc.

Let op: Dagelijks wandelen en/of fietsen is voor de Border Collie niet voldoende. Deze hond zorgt voor gedragsproblemen wanneer hij niet mag werken.

 

s ©Copyright 2020