Berner Sennenhond

Pinschers en Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden

Berner Sennenhond

Grootte
Reu: 64-70 cm.
Teef: 58-66 cm.

Historie en gebruiksdoel
Deze van oorsprong uit Zwitserland afkomstige werkhond, fungeerde vroegers als waakhond, trekhond en als veedrijver. Het waren harde honden met een ijzeren wil die er niet voor terug deinsden om een groot rund m.b.v. een ferme beet onder controle te krijgen. Het was beslist geen watje! Dat is tegenwoordig wel anders, zijn ‘teddyberen-look’ maakt deze hond eindeloos populair. Hele populaties Berner Sennenhonden liggen hijgend, kwijlend en puffend voor de kachel. Meestal omdat hij zijn energie en zijn warmte niet kwijt kan, of omdat hij fysiek niet meer kan. De Berner Sennenhond heeft met een gemiddelde levensverwachting van 6 jaar namelijk de twijfelachtige eer om tot de minst gezonde rassen te behoren …

Socialisatie en opvoeding
De Berner Sennenhond dient uitgebreid gesocialiseerd te worden. U dient hier voldoende tijd voor uit te trekken. Besteed extra aandacht aan mensen, kinderen, vreemde- of afwijkende situaties en ook geluiden. Ook dient de Berner Sennenhond voldoende in aanraking te komen met andere honden. Eenmaal goed gesocialiseerd blijkt de Berner Sennenhond een rustige, stabiele hond die geestelijk niet snel uit balans is te brengen.

Behalve voor mensen die denken dat ze een ‘teddybeer’ in huis hebben gehaald, is de opvoeding en training van deze hond niet moeilijk of ingewikkeld. Met name in het eerste levensjaar is de hond behoorlijk samenwerkingsgezind en werkwillend. Wie geen duidelijke grenzen stelt naar deze hond kan kennis maken met zijn zelfstandige aard. Hij kan gaan lopen ‘regelen’ wat uiteindelijk kan leiden tot een neurotische, opgefokte hond die agressief gedrag kan vertonen.

Verzorging en gezondheid
Om klitten in de vacht te voorkomen dient deze wekelijks geborsteld te worden. Speciale aandacht dient uit te gaan naar de verzorging van de oren. Deze hond is gevoelig voor het ontwikkelen van een pijnlijke oorontsteking.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij de Berner Sennenhond zijn: Heupdysplasie, Elleboogdysplasie, huidproblemen, verschillende soorten kanker, Artritis, nierproblemen, auto-immuunziekten.

Berner Sennenhond is geschikt voor

Deze hond wil graag werken, maar omwille van zijn gezondheid wordt afgeraden om voor zijn lichamelijke volgroeidheid zware lichamelijke activiteiten te ondernemen. Rustige activiteiten en activiteiten waarbij de hond geestelijk gestimuleerd wordt (Bijv. speurspelletjes) dragen positief bij aan de baas/hond relatie.

Let op: nog steeds wordt gefokt met angstige, agressieve Berner Sennenhonden. Dit levert bijna altijd pups op die op vroege leeftijd hetzelfde angstige, agressieve gedrag vertonen. Uitgebreid vooronderzoek naar de ouderdieren is dan ook beslist geen overbodige luxe!

 

s ©Copyright 2022