Bedlington Terrier

Terriers

Bedlington Terriër

Grootte
Reu: ca. 40,5 cm.
Teef: ca. 40,5 cm.

Historie en gebruiksdoel
De uit Engeland afkomstige Bedlington Terriër heeft een wat onduidelijke geschiedenis. De hond zou gebruikt zijn als ongedierteverdelger en als jachthond. Aan zijn afwijkende uiterlijk is goed te zien dat er van verschillende typen honden gebruik is gemaakt om tot dit ras te komen. Hoewel de hond er bijzonder uitziet, wordt hij door menig mens schromelijk onderschat…zowel in zijn voor- als in zijn nadeel.

Socialisatie en opvoeding
Deze terriër dient goed gesocialiseerd te worden. Met name met andere dieren en verschillende typen honden. Met mensen gaan deze hond over het algemeen goed om. Voorkom dat de hond al op jonge leeftijd succes heeft met het (ongewenst) najagen van bewegende objecten.

Gezien hun temperamentvolle karakter, eigenzinnigheid en hun zeer snelle bewegingen is het verstandig om het “hierkomen” zeer goed te oefenen. Het kan wel eens de hond (of een andere hond) zijn leven redden. Voed deze hond rechtlijnig op. Beloon gewenst gedrag met een brokje of een (bal)spelletje. De wat vreemd uitziende neus van de Bedlington terriër is ook nog eens hoogst effectief…hij kan namelijk speuren als de beste! Voorkom dat de hond zich te sterk aan één persoon gaat hechten door het gehele gezin te betrekken bij de opvoeding.

Verzorging en gezondheid
De Bedlington Terriër dient een paar maal per jaar getrimd te worden. Ook moet de vacht regelmatig geborsteld worden.

Jaren terug werd het ras bedreigd door een erfelijke stofwisselingsziekte (koperstapelingsziekte). De rasvereniging voert nu een actief fokbeleid dat steunt op DNA-onderzoek van de fokdieren. De fokkers van de rasvereniging volgen dit reglement.

Bedlington Terrier is geschikt voor

G&g, UV-proef, VZH en triathlon, behendigheid, joggen, fietsen, breitensport, canicross, flyball, speur- en reddingshondenopleiding, jachtproeven. Deze hond heeft veel beweging en activiteit nodig.

Let op: de Bedlington Terriër kan, indien geprovoceerd door een andere temperamentvolle hond, in een gevecht belanden die eindigt op leven of dood.

 

s ©Copyright 2020