Beauceron

Herdershonden en veedrijvers

Beauceron

Grootte
Reu: 65-70 cm.
Teef: 61-68 cm.

Historie en gebruiksdoel
Deze van oorsprong uit Frankrijk afkomstige herdershond had als taak om de schaapskudden te bewaken en te verdedigen. Deze echte werker was de hele dag op pad met de herder en legde soms tientallen kilometers af op een dag. Ook de Beauceron had de twijfelachtige ‘eer’ om dienst te doen als speur- en patrouillehond tijdens de eerste wereldoorlog. In Frankrijk is deze hond nog terug te vinden op boerderijen en in de bergen en zelfs bij de politie, waar hij met de grootste overtuiging zijn taken vervult…

Socialisatie en opvoeding
Wie een Beauceron in huis neemt, kan gerust een paar weken tijd vrijmaken om deze hond grondig te socialiseren. Deze hond dient uitgebreid gesocialiseerd te worden met mensen, kinderen, andere (verschillende) honden, vreemde en afwijkende situaties, dag/avond/nacht. Dit om te voorkomen dat de (toch al gereserveerde) Beauceron te wantrouwend wordt.

Hoewel de Nederlandse exemplaren over het algemeen docieler zijn dan zijn Franse broeders en zusters, is een uiterst consequente en duidelijke opvoeding beslist nodig. Deze opvoeding dient gebaseerd te zijn op wederzijds respect, discipline en samenwerken met de baas. Laat u niet in de maling nemen door deze hond, want zijn zelfstandige, dominante karakter kan ervoor zorgen dat de hond vroeg of laat beslissingen gaat nemen waar u later spijt van kunt krijgen.

Verzorging en gezondheid
De vacht dient regelmatig geborsteld te worden om losse haren te verwijderen. Tijdens de verharingsperiode kunt u hem dagelijks borstelen.

Naast Heupdysplasie kan er tevens sprake zijn van bovengemiddeld angstig gedrag met hieraan gekoppelde agressie (=angstagressie).

Beauceron is geschikt voor

G&g, UV-proef, VZH en triathlon, behendigheid, fietsen, joggen, vee drijven en hoeden, reddingshondenopleiding. Deze hond heeft veel beweging en activiteit nodig.

Let op: kom niet in de verleiding om een ‘originele’ uit Frankrijk afkomstige Beauceron naar Nederland te halen. Het is vrijwel zeker dat u een werkhond in huis haalt die, weliswaar zonder duidelijke taak, onhandelbaar wordt en vrijwel zeker agressief gedrag zal vertonen.

 

s ©Copyright 2020