Beagle

Lopende honden

Beagle

Grootte
Reu: 33-41 cm.
Teef: 33-41 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Beagle komt oorspronkelijk uit Engeland. De hond is ooit gefokt om in meutes (=groep honden tijdens de drijfjacht) achter wilde hazen en konijnen te jagen. Deze vorm van drijfjacht wordt ook wel ‘Beagling’ genoemd. De honden jagen ‘luid hals gevend’ (=flink blaffend) achter het wild aan. De Beagles met stamboom vertonen in de praktijk ook het meest ‘Beagle-gedrag’. Over het algemeen zijn Beagles vriendelijke honden die goed passen in een sportief gezin.

Socialisatie en opvoeding
Doordat de Beagle een vriendelijke, sociale hond is, doet u er verstandig aan om de Beagle-pup te laten wennen aan verschillende mensen, kinderen en honden. Laat hem echter niet te pas en te onpas zelf beslissen om op mensen, kinderen en honden af te stormen. De Beagle kan namelijk nogal doorslaan in zijn enthousiasme. Leer daarom uw pup op commando (bv. “Ga maar” of “Vrij”) naar mensen etc. toe te gaan. Zo kunt u problemen voorkomen. Leer uw pup om op u te letten. Op deze manier wordt voorkomen dat hij achter bewegende objecten aanrent. Beloon uw pup met het spelen van een spelletje en wissel dit af met een brokje.

De Beagle ontwikkelt zich al snel tot een hond met twee kanten. Zijn ene kant is zacht, vriendelijk, vrolijk en hij kan bijzonder aanhankelijk zijn. Zelfs op het dwingende af. Zijn andere kant is eigenzinnig, zelfstandig en onafhankelijk. Dit kan ertoe leiden dat de hond ongehoorzaam kan zijn, tot het oncontroleerbare toe. Eigenlijk is dit helemaal niet vreemd wanneer men naar de geschiedenis van de Beagle kijkt. De honden moesten in een meute, op zelfstandige basis, achter wild aan jagen.
Mensen die een Beagle willen aanschaffen dienen rekening te houden met deze karaktertrekken. Toch kan de Beagle snel leren. Een gehoorzaamheidscursus wordt sterk aanbevolen. Zorg er tijdens het trainen voor dat zijn neus niet op de grond komt, want dan bestaat u niet meer voor hem! Train daarom in korte sessies met de hond en beloon hem voor het hebben van aandacht voor u.

Verzorging en gezondheid
De korte, weersbestendige vacht heeft weinig verzorging nodig. Regelmatig borstelen is voldoende. Zorg ervoor dat de oren vrij blijven van oorsmeer.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn: oogafwijkingen, epilepsie, hernia’s, anaalklierontstekingen. De hond heeft een ongezonde aanleg om dik te worden.

Beagle is geschikt voor

G&g, UV-proef, VZH, behendigheid, fietsen, joggen, steppen, jachtproeven. De Beagle heeft een zeer groot uithoudingsvermogen. Geef uw Beagle voldoende mentale activiteiten waarbij hij zijn neus moet gebruiken.

Let op: de Beagle kan een aantal specifieke karaktertrekken vertonen die bij sommige mensen frustraties opwekken. Laat u daarom goed adviseren tijdens het overwegen tot de aanschaf van een Beagle.

s ©Copyright 2022