Basset Hound

Lopende honden

Basset Hound

Grootte
Reu: 33-38 cm.
Teef: 33-38 cm.

Historie en gebruiksdoel
De oorsprong van de Basset Hound ligt in Frankrijk. De naam Basset komt van het Franse woord ‘Bas’ hetgeen ‘laag’ betekent. Laagbenige honden werden door Engeland geïmporteerd voor de jacht op klein en groot wild. Door deze type honden te kruisen met Bloedhonden werd een formidabele jachthond gecreëerd. Deze hond bleek tevens een prima huishond te zijn. Met het verstrijken van de jaren is er een tweedeling ontstaan binnen het ras; een overdreven zwaar type waarmee met name geshowd wordt en een lichter, sportiever type waar nog mee gewerkt wordt.

Socialisatie en opvoeding
De Basset Hound is van nature een vriendelijke hond. Laat de Bassetpup wennen aan andere huisdieren zoals; katten, hamsters, vogels etc. Begin vanaf dag 1 al met het aanleren van het commando “Hier”. Zorg er tevens voor dat u zijn beste speelmaatje bent. Dit geldt met name voor buiten. Door met de pup te spelen (en te speuren) biedt u een goed alternatief voor (ongewenst) jagen.

De Basset Hound heeft een krachtige persoonlijkheid en een sterke wil. Gelukkig heeft de Basset Hound een prima aanpassingsvermogen en is hij bijzonder loyaal aan zijn baas. Hierdoor is de Basset Hound prima trainbaar. Echter, al zijn kennis lijkt verdwenen wanneer hij zijn neus aan de grond zet…u bent hem dan figuurlijk ‘kwijt’ en als de hond niet is aangelijnd bent u hem zeer waarschijnlijk ook letterlijk kwijt! Leer de Bassetpup al vanaf jongs af aan om (kleine periodes) alleen te zijn. Gebruik hiervoor een voedselballetje met wat brokjes erin om hem mentaal bezig te houden.

Verzorging en gezondheid
De oren dienen zowel binnen als buiten worden schoongemaakt. Dit kan met een speciale oorcleaner en eventueel wat lauw water voor de buitenkant. Door zijn scheve poten kunnen de nagels niet of gedeeltelijk afslijten. Vraag aan uw dierenarts hoe de nagels het beste geknipt kunnen worden.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn: erfelijke oogafwijkingen, afwijkingen aan het beendergestel, huid- en vachtproblemen.

Basset Hound is geschikt voor

G&g, jachthondensport, speuren en wandelen. De Basset heeft een gemiddelde bewegingsbehoefte.

Let op: de Basset Hound is niet geschikt om langdurig alleen te zijn. Door zijn bouw zorgt de Basset Hound voor een bovengemiddelde vervuiling van uw huis.

 

s ©Copyright 2020