Australian Shepherd

Herdershonden en veedrijvers

Australian Shepherd

Grootte
Reu: 50-58 cm.
Teef: 45-53 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Australian Shepherd komt van oorsprong uit de USA en niet zoals zijn naam doet vermoeden uit Australië. De Australian Shepherd is een schapenhoeder pur sang. De hond wordt geprezen om zijn trainbaarheid, meegaandheid, zelfstandige werklust en doorzettingsvermogen. Tot op heden wordt de Australian Shepherd zowel professioneel als voor de sport ingezet.

Socialisatie en opvoeding
De Australian Shepherd dient uitgebreid gesocialiseerd te worden. In het nest zal de hond al met verschillende mensen en dieren in contact moeten komen om later uit te kunnen groeien tot een stabiele hond. Speciale aandacht zal geschonken moeten worden aan het voorkomen van (na)jagen van bewegende prikkels zoals; rennende kinderen, fietsers, joggers, auto’s met of zonder aanhangwagen, andere honden en niet in de laatste plaats schapen en ander vee.

De Australian Shepherd leert snel, zeer snel. Vaak sneller dan de eigenaar het doorheeft waardoor de hond vaak succes kan hebben met gedrag wat uiteindelijk tot ongewenst gedrag of zelfs rangordeconflicten kan leiden.
Vanaf de eerste dag dat deze hond bij u in huis komt, dient hij zowel binnen als buiten voldoende beweging en/of sport&spel aangeboden te krijgen. Gebeurt dit niet, dan zorgt zijn zelfstandige karakter voor de nodige vertier…

Verzorging en gezondheid
De vacht dient regelmatig (wekelijks) geborsteld te worden. Tijdens de ruiperiode dient de ondervacht dagelijks verwijderd te worden met een hiervoor geschikte borstel.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn: PRA, CEA, Cataract en Heupdysplasie.

Australian Shepherd is geschikt voor

Veedrijven, behendigheid, flyball, doggy-dance, reddingshondenwerk, obedience, G&G, canicross etc. De Australian Shepherd is geschikt voor nagenoeg alle vormen van activiteit.

 

s ©Copyright 2020