Australian Cattle dog

Herdershonden en veedrijvers

Australian Cattle Dog

Grootte
reu: 46–51 cm.
teef: 43-48 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Australian Cattle Dog (ACD) is oorspronkelijk gefokt om runderen te drijven en te bewaken tegen kwaadwillenden. Aan de basis van het ras stond de gladharige Schotse Collie en een Dingo. Later werd er nog een Dalmatische hond, een Bull Terriër en een black and tan Kelpie bijgemixed. Deze hond heette eerst Australian Heeler. Deze naam kreeg hij omdat runderen die niet door wilden lopen in hun hielen werden gebeten.

Socialisatie en opvoeding
De Australian Cattle Dog dient uitgebreid gesocialiseerd te worden. Extra aandacht dient geschonken te worden aan het omgaan met bewegende prikkels zoals; fietsers, joggers, andere honden, paarden, runderen, rennende kinderen, etc. Ook dient de ACD al vroeg (bij de fokker) kennis te maken met verschillende mensen om te grote terughoudendheid te voorkomen.

Deze hond is relatief gemakkelijk op te voeden voor mensen die ervaring met veedrijvers hebben. Het stellen van grenzen en het voorkomen van ongewenst jagen en waken is ontzettend belangrijk. Vergeet niet om de ACD al vroeg te leren dat er momenten van sport en spel zijn, maar dat hij ook “verplicht” rust moet nemen.

Verzorging en gezondheid
De verzorging van de vacht is simpel; een enkele keer borstelen en kammen is voldoende om dode haren te verwijderen.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn: PRA, doofheid en Heupdysplasie.

Australian Cattle dog is geschikt voor

De ACD is zeer veelzijdig. Door zijn werklust en doorzettingsvermogen gecombineerd met zijn atletische bouw is deze hond geschikt voor: behendigheid, flyball, frisbee, canicross, uv etc.

 

s ©Copyright 2020