Alaskan Malamute

Spitsen en Oertypen

Alaska Malamute

Grootte
Reu: ca.63,5 cm.
Teef: ca.58,5 cm.

Historie en gebruiksdoel
In het voormalige Alaska woonden de Mahlemuts, één van de Innuitstammen. Deze Mahlemuts leefden onder zeer erbarmelijke omstandigheden. Doordat deze Mahlemuts een nomadenbestaan leefden, hadden ze honden nodig die de sledes konden trekken, op wild konden jagen en ook nog eens vriendelijk naar mensen waren. Door hun honden streng te selecteren op deze eigenschappen ontstond de Alaska Malamute. De hedendaagse Alaska Malamute lijkt nog veel op het oorspronkelijke type, zowel uiterlijk als gedragsmatig. Het lichaam en het gedrag van de hond verraadt zijn doel; overleven in extreme omstandigheden. Zijn grote lichaam zorgt voor een efficiënte warmteregulatie, zijn vacht bestaat voor een deel uit holle (isolerende) haren, zijn lever bevat een hoog gehalte vitamine A en de Alaska Malamute jaagt niet voor de lol, maar om te doden (en om op te eten).

Socialisatie en opvoeding
Honden die dicht bij de natuur staan en/of kenmerken van de oerhond (wolf) bevatten dienen zeer vroeg (voor de 5de levensweek) gesocialiseerd te worden. Dit komt doordat de inprentingsperiode bij dit type honden eerder plaatsvindt. Sommige fokkers houden hier rekening mee. Om predatieagressie naar andere honden te voorkomen dient u ervoor te zorgen dat de Alaska Malamute veel positieve ervaringen opdoet met verschillende honden.

Deze intelligente, waardige en vriendelijk hond is niet heel moeilijk op te voeden. Strakke gehoorzaamheid zit er niet in, maar met een respectvolle omgang en een positieve trainingsmethode kunt u de Alaska Malamute laten uitgroeien tot een zeer aangename huisgenoot. De nadruk ligt op het vertonen van ongewenst gedrag als; slopen, janken, jagen etc. Dit gedrag ontstaat vaak uit verveling. Daarom is het aanbieden van voldoende activiteit van cruciaal belang. Leer de Malamute-pup op zeer jonge leeftijd het commando “Hierkomen” en oefen dit zeer regelmatig in verschillende situatie,s. Wanneer de hond weer aan de riem is kunt u zich het best concentreren op het naast lopen (niet-trekken) en het hebben van aandacht voor u. Dat is voor een sledehond echt geen overbodige luxe…

Verzorging en gezondheid
De Alaska Malamute verhaart twee maal per jaar. Een dagelijkse borstelbeurt is dan voldoende. Buiten deze ruiperiode vergt de vacht nagenoeg geen onderhoud.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn: Heupdysplasie, epilepsie.

Alaskan Malamute is geschikt voor

G&g, UV-proef, behendigheid, fietsen, steppen, canicross. De intensiteit van de activiteit dient aangepast te worden aan de buitentemperatuur. Boven de 20 C˚ is het voor een dergelijk dichtbehaarde hond niet meer verantwoord om fysiek te sporten.

Let op: mensen die een Alaska Malamute aanschaffen om het ‘back-to-nature-gevoel’ te krijgen komen vaak bedrogen uit. De hond herbergt meer natuur in zich dan de meeste mensen lief is.

 

s ©Copyright 2020