Airedale Terrier

Terriers

Airedale Terriër

Grootte
Reu: 58-61 cm.
Teef: 56-59 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Airedale Terriër komt uit Yorkshire, Engeland. Men was op zoek naar een onverschrokken, temperamentvolle hond met de juiste vacht om otters te bejagen. Door de Otterhound te kruisen met verschillende (onbekende) inheemse Terriërs ontstond de Airedale Terriër. Een echte werker! Noem een job en de Airedale Terriër klaart de klus…Kijk maar eens op zijn c.v.: (water)jachthond, apporteerhond, waak- en verdedigingshond, manusje-van-alles in de oorlog, politiehond etc. Ook als (sportieve) huishond doet de Airedale “goede zaken”. U dient hem alleen wel op tijd te betalen met voldoende activiteiten…

Socialisatie en opvoeding
De (zeer) jonge Airedale Terriër kan zich wat schuchter en afwachtend opstellen. Laat dit voor u geen reden zijn om de Airedalepup te ontzien door hem ‘veilig’ binnen te houden. Deze schuchterheid hoort bij het ras. Laat de Airedalepup veel positieve ervaringen opdoen met vreemden, kinderen en andere honden. Speciale aandacht dient uit te gaan naar (plotseling) bewegende objecten. Dit kan namelijk de jachtdrift oproepen. Voorkom dus al vroeg dat uw pup succes heeft met het najagen van bewegende objecten.

De wat schuchtere Airedalepup verandert gedurende zijn eerste levensjaar al snel tot een zelfverzekerde hond. Tijdens deze transformatie dient u te voorkomen dat uw hond ruzie gaat maken met andere honden. Probeer andere temperamentvolle honden voor te zijn door uw Airedale Terriër tijdig bij u te roepen en hem bezig te houden met een (bal)spelletje. De Airedale kan zich koppig opstellen. Geef niet toe en zet uw eigen zin door. Laat zien dat u het meent. Wissel gehoorzaamheidstraining af met voldoende sport & spel.

Verzorging en gezondheid
De harde, draadachtige vacht van de Airedale Terriër heeft weinig verzorging nodig. Een enkele keer dient de vacht gekamd of geborsteld te worden. De vacht dient een paar keer per jaar geplukt te worden.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen: Heupdysplasie, problemen met de huid.

Airedale Terrier is geschikt voor

G&g, UV-proef, VZH en triathlon, behendigheid, joggen, fietsen, breitensport, canicross, flyball, speur- en reddingshondenopleiding, jachtproeven. Deze hond heeft veel beweging en activiteit nodig.

Let op: teven van dit ras zijn over het algemeen temperamentvoller dan de reuen.

 

s ©Copyright 2020