Afghaanse Windhond

Windhonden

Afghaanse Windhond

Grootte
Reu: 68-74 cm.
Teef: 63-69 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Afghaanse Windhond kent twee varianten. Het eerste type is speciaal voor de kort, snelle jacht op open vlakte. Het andere type is speciaal gefokt om optimaal te kunnen jagen in bergachtig gebied. Dit type blinkt uit in uithoudingsvermogen en is iets minder snel. Het ras bestaat al ontzettend lang en stamt wellicht direct af van wilde honden. De Afghaanse Windhond is een ongekend felle jager die zonder problemen kleine- en (middel)grote prooien inhaalt en omlegt. Hun jachtprikkel hebben ze nog steeds, zodra er een dier wegschiet moet de Afghaanse Windhond erachter aan. Dat is de reden waarom deze hond niet los mag lopen in Nederland.

Socialisatie en opvoeding
De Afghaanse Windhond zal goed gesocialiseerd moeten worden. Leg de nadruk op de omgang met: andere honden, onbekenden, kinderen maar ook afwijkende situaties en vreemde geluiden. Voorkom dat de jonge Afghaan succes heeft met ongewenst najagen.

De Afghaanse Windhond heeft een relatief ondoorgrondelijk karakter. Hij is behoorlijk eigenzinnig en stemmingsgevoelig. Dit vergt behoorlijk wat inlevingsvermogen van de Afghaanse Windhondeigenaar. Gehoorzaamheidstraining is zeker mogelijk, maar de hond zal altijd iets onafhankelijks blijven houden.
Een juiste rangordeverhouding is noodzakelijk om deze hond te ‘temmen’…

Verzorging en gezondheid
De vachtverzorging van de Afghaanse Windhond kost behoorlijk wat tijd. De lange, sluike vacht dient goed geborsteld te worden om klitvrij te blijven. De intensiteit van de vachtverzorging is afhankelijk van de lengte van de vacht.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen: Heupdysplasie, oogproblemen.

Afghaanse Windhond is geschikt voor

G&g, UV-proef, VZH, fietsen en joggen, coursing. Deze hond heeft veel beweging en activiteit nodig.

Let op: het is de Afghaanse Windhond bij wet verboden om los te lopen. De Afghaanse Windhond is minder geschikt voor gezinnen met kleine kinderen.

 

s ©Copyright 2020