Wandelen met je puppy

Hoe lang mag je wandelen met je pup?

Een puppy mag nog niet zo lang lopen. Als richtlijn houd je het aantal weken dat hij oud is in minuten. Dus met een pup van 8 weken mag je per keer 8 minuten wandelen. Dit doe je 5 tot 6 keer per dag. Zo voorkom je dat je te veel vergt van je kleine huisgenoot.

Langer wandelen

Vanaf 6 maanden tel je iedere maand 5 minuten bij de duur van een wandeling op. Wanneer je pup volgroeid is, kun je pas volop met hem wandelen. Een volwassen hond heeft tenminste 2 uur beweging per dag nodig, waarvan 1 grote wandeling van 45 minuten tot 1 uur.

Kwetsbare botten

Een pup heeft kwetsbare botten, die in het begin bijna geheel uit kraakbeen bestaan. Wist je dat de ontwikkeling van een stevig skelet tussen de 10 maanden tot 1,5 jaar kan duren?! Dit is afhankelijk van het ras. Te zware belasting is ongezond: het kan botvergroeiingen en gewrichtsafwijkingen veroorzaken.

Rechtlijnige beweging

Vanwege zijn kwetsbare skelet zijn rechtlijnige bewegingen het beste voor je puppy. Springen en rondtollen om zijn as zijn geen goede bewegingen voor hem. Speel daarom niet met een stuiterende bal of frisbee zolang hij klein is.

Lopen aan een slappe lijn

Je pup loopt waarschijnlijk vanzelf vrolijk met je mee aan een slappe lijn als je met hem praat. Als hij even stilstaat, trek je niet. Je draait je om en roept hem vrolijk, zodat hij weer doorloopt. Beloon hem met een compliment en een brokje als hij netjes naast je loopt met een slappe lijn.

Fietsen uitstellen

Rennen naast de fiets kun je beter uitstellen totdat je pup 6-8 maanden oud is. Met de fiets in je hand kun je je pup wel alvast laten wennen aan lopen naast de fiets.

TIP: Oefenen aan de lijn

Voordat je met je pup naar buiten gaat, kun je in de huiskamer of tuin alvast oefenen met aan de lijn lopen. In een vertrouwde, rustige omgeving wordt je pup niet teveel afgeleid door nieuwe prikkels en kan hij goed op je letten.

TIP: Links of rechts lopen?

Op puppycursus leer je om je pup links te laten lopen, vanwege hondenshows en tegen het verkeer inlopen. Als je niet deelneemt aan hondenshows en altijd op het trottoir loopt, dan is je pup aan de rechterkant misschien fijner. Bedenk zelf wat jij prettig vindt.

s ©Copyright 2020