Het belonen van je puppy

Belonen van je pup op het juiste moment

Je moet het goede gedrag van je puppy op exact het juiste moment belonen. Je pup leert zo het juiste verband te leggen tussen gedrag en het gevolg. Het gevolg is de beloning. Tussen het goede gedrag en de beloning (het gevolg) mag niet meer dan 2 seconden zitten. Anders koppelt je pup of jonge hond deze handelingen al niet meer aan elkaar.

Click voor gerichte beloning van je pup

Je leert je pup een click (het geluid van een clicker) te koppelen aan iets positiefs, bijvoorbeeld aan het eten van een lekker brokje of hondenkoekje. Je maakt het click-geluid en geeft meteen een beloning totdat hij het verband tussen de click en de beloning snapt. Door de click daarna te gebruiken om het juiste gedrag aan te geven, weet je pup wat hij heeft gedaan om zijn beloning te krijgen.

Variabel belonen als je pup commando beheerst

Als je pup weet wat je van hem wil met commando’s, zoals ‘zit’, ‘blijf’ en ‘af’, dan beloon je hem niet meer iedere keer, maar af en toe. Als hij het commando beheerst en je blijft hem iedere keer wat lekkers of een aai geven, dan kan hij het commando steeds slechter gaan uitvoeren. Hij weet namelijk dat hij de beloning toch wel krijgt. Voorkom dit en beloon alleen nog af en toe. Je pup of jonge hond blijft zo opletten en zijn best doen.

TIP

Je pup nog niet lang achter elkaar trainen
Je puppy is nog maar jong en kan nog niet lang achter elkaar leren en trainen. Doe een paar keer per dag een oefensessie van vijf tot tien minuten. Langer is nog te vermoeiend voor hem.

s ©Copyright 2020