Petit Basset Griffon Vendéen

Lopende Honden

Petit Basset Griffon Vendéen

Grootte
Reu: 34-38 cm.
Teef: 34-38 cm.

Historie en gebruiksdoel
De naam van de Petit Basset Griffon Vendéen lijkt een zeer luxe benaming voor een Koninklijke hond! Het is echter een zeer praktische naam die het type hond en zijn afkomst verklaart. ‘Petit’ betekent ‘klein’, ‘Basset’ is afgeleid van het Franse woord ‘laag’, ‘Griffon’ betekent ‘ruwhaar’ en Vendéen verwijst naar de streek in Frankrijk waar deze hond vandaan komt. De Petit Basset Griffon Vendéen is een meutehond wat inhoudt dat 2 of meerdere exemplaren van dit ras tegelijkertijd achter wild aanjagen. Deze kleine versie van de Grand Basset Griffon Vendéen bleek uitstekend geschikt om achter klein wild te jagen zoals konijnen en hazen. Tegenwoordig blijkt de Petit Basset Griffon Vendéen zich prima thuis te voelen bij ondernemende, sportieve gezinnen.

Socialisatie en opvoeding
De Petit Basset Griffon Vendéen is van nature, net als andere meutehonden, een vriendelijke hond. Laat de Bassetpup wennen aan andere huisdieren zoals; katten, hamsters, vogels etc. Begin vanaf dag 1 al met het aanleren van het commando “Hier”. Zorg er tevens voor dat u zijn beste speelmaatje bent. Dit geldt met name voor buiten. Door met de pup te spelen (en te speuren) biedt u een goed alternatief voor (ongewenst) jagen. Leer de Bassetpup op jonge leeftijd om even alleen te zijn. Bouw dit rustig op.

De Petit Basset Griffon Vendéen is niet zo moeilijk op te voeden. Althans, als zijn jachtinstinct niet geprikkeld wordt. Veel eigenaren ‘vergeten’ om een hond met een dergelijk snoezig uiterlijk iets te leren op het gebied van gehoorzaamheid. Dat is niet handig bij een dergelijk eigenzinnige, zelfstandige jachthond. Leer uw hond dat u voor zijn nodige beweging en mentale stimulatie zorgt. Dit doet u door méér te doen dan enkel wandelen. Neem bijv. zijn favoriete speeltje mee. Verstop dit speeltje in het bos en laat hem het speeltje maar zoeken…

Verzorging en gezondheid
De vacht van de Petit Basset Griffon Vendéen dient jaarlijks geplukt te worden. Houd de gehoorgang vrij van overtollig haar. Een wekelijkse borstelbeurt is voldoende om de vacht in goede conditie te houden.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen; geen bekende afwijkingen.

Petit Basset Griffon is geschikt voor

G&g, UV-proef, behendigheid, VZH, fietsen, joggen, steppen, speuren, jachthondensport. De Petit Basset Griffon Vendéen heeft veel beweging nodig.

Let op: honden van dit ras kunnen moeilijk alleen zijn. Hun stemgeluid om hun ongenoegen te uiten is luid genoeg om de buurt te ‘trakteren’ op een hondse serenade…

 

©Copyright 2019 Sitemap Puppyvoer wijzer